2012-2015 yılları arasında Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı çerçevesinde desteklenerek AKDAM ortaklığıyla yürütülen bu proje Engelli Kadın Derneği’nin engelli kadınlarla doğrudan temasa geçtiği bir projedir. Proje kapsamında; 8 ilde 3 gün süren atölye çalışmaları ile desteklenerek, engelli kadınların engellilik ve toplumsal cinsiyet başta olmak üzere maruz kaldıkları çifte ayrımcılığı tartışarak çözümün bir parçası olmaları hedeflenmiştir. Atölyelere toplamda 160 engelli kadın katılmıştır. Atölye sonrasında katılımcılar, içeriğini kendilerinin belirlediği ve deneyimlerini yereldeki diğer kadınlarla paylaştıkları bir “Yerel Etkinlik” gerçekleştirmiştir.
Engelli Kadın Derneği, bir yandan engelli kadınlarla etkinlikleri sürdürürken diğer yandan da kadın örgütleriyle iletişimini güçlendirmeye ve deneyim paylaşarak birlikte üretmeye gayret etmektedir. Bu iki kadın grubu, ilk kez Engelli Kadın Çalışma Kampı’nda 25-28 Ekim 2013’te bir araya gelmiştir. Antalya’da düzenlenen bu kampta, kadın örgütlenmesinin önemine ve Türkiye’de engelli kadın örgütlenmesinin mevcut durumuna dikkat çekilmiştir. Katılımcıların kadın örgütlenmesi ile ilişkilenme durumu ve kamu politikalarına etki edebilme alanları tartışmaya açılmıştır. Kampın sonucunda; engelli kadın örgütlenmesinin sorunlarını tartışmaya açtığımız kadın örgütleri ve ağları ile dayanışma ve işbirliği gelişmiş, engelli kadın örgütlenmesinin görünürlüğü artmıştır. Buradan hareketle daha örgütlü bir mücadele verebilmek isteğiyle “Türkiye’de Engelli Kadın Örgütlenmesi Yol Haritası” hazırlanarak kamuoyuyla paylaşılmıştır.
Projenin kapsamında, engelli kadınların toplumsal yaşam içerisinde karşılaştıkları sorulara cevaplarımızı içeren “Sıkça Sorulan Sorular” kitapçığı hazırlanarak kamuoyu ile paylaşılmıştır.
Projenin son aşamasında “2013-2014 yıllarında Türkiye’de Engelli Kadına Yönelik Şiddet” izleme çalışması sonrasında yayınlanan rapor Türkiye’de bir ilktir. Bu raporun referansıyla BM Engelli Hakları Komitesine Türkiye’de engelli kadınların yaşadığı şiddetle ilgili gönderdiğimiz yorum komite tarafından kabul edilmiştir. Raporun diğer bir sonucu da “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı” için KSGM ile yapılan çalışmadır. Bu çalışmayla eylem planı engelli kadın perspektifiyle yeniden ele alınarak, engelli kadınlara yönelik şiddetle mücadele konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!