Avrupa Birliği Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen ve engelli kadınların toplumsal yaşamın her alanında güçlenmelerine katkı sunmayı amaçladığımız bu projede
- Kadınların insan hakları ile engelli haklarını ve cinsiyet eşitliğini hayata geçirmeyi,
- Ayrımcılığa ve engelli kadınlara yönelik şiddete karşı, hak temelli müdahaleler konusunda engelli bireylerin kendi savunuculuk politikalarını güçlendirmeyi,
- Demokratik örgüt kültürünü geliştirmeyi ve
- Engelli kadınların demokrasinin, insan haklarının ve temel özgürlüklerin gelişmesi çerçevesinde sosyal içermesini teşvik için engelli bireylerin farkındalık ve kapasitelerini arttırmayı hedefledik.
Bu hedefler kapsamında, Bolu, Eskişehir, Ordu ve Antalya’da yaşayan engelli kadınların yer aldıkları STK’ların diğer üyelerini ve kadın gruplarını etkilemesine katkı sunmak amacıyla engellilik, ayrımcılık, hak ihlalleri, demokratik örgüt kültürü ve savunuculuk konularında farkındalık atölyeleri düzenledik. 2 fazdan oluşan atölyelerin ilkinde 3 günlük toplumsal cinsiyet, kadına yönelik şiddet, ayrımcılık, engelli hakları, yaklaşık 6 ay sonra ikincisinde ise 2 günlük örgütlenme ve savunuculuk konularında katılımcı bir yöntemle farkındalık çalışması yaptık. İstanbul, Ankara ve Adana’da gerçekleştirilen arama toplantıları sonrasında medyada engelli ayrımcılığını önlemek amacıyla “Medya Dili Kılavuzu” yayınladık. Bu kılavuz ile, engelli bireyler ve kadınlarla ilgili haber yaparken “yapılması ve yapılmaması gerekenleri” içeren ve engelli bireylerin toplumdaki imajını doğru biçimde aktaran bir savunuculuk aracı ortaya çıkarmayı ve engelli hakları konusunda kamuoyu oluşturmayı amaçladık.
Son olarak Türkiye’nin taraf olduğu BM İnsan Hakları ve ve Engelli Hakları Sözleşmeleri uyarınca sunulan ülke raporlarına (Evrensel Periyodik İnceleme (EPI) ve Engelli Hakları Komitesine sunulan ülke raporları) karşı ilgili STK’lar tarafından hazırlanacak gölge raporlara katkı sunduk.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!